Het brouwproces van al onze hoge gistingsbieren verloopt hetzelfde. Het is belangrijk dat alle stappen na het koken steriel gebeuren, zodat we keer na keer hetzelfde product kunnen maken. Dit is een groot verschil met de spontane bieren.
De allereerste stap is het mouten van de granen. Vooraleer granen kunnen gebruikt worden in het brouwproces, moeten ze eerst gemout worden. Het mouten doen wij niet zelf. Wij kopen onze mout aan bij de mouter.

Klik op elke stap om meer te weten te komen.

De gemoute granen worden geschroot. Ze worden niet helemaal vermalen maar gebroken, zodat het kaf van het graan intact blijft. Dit wordt later in het proces gebruikt als filtratiemedium.
Het zetmeel uit de gemoute granen wordt door de enzymen, die aanwezig zijn in de gerstemout, omgezet in vergistbare suikers. Dit gebeurt door een specifiek temperatuurschema te doorlopen.
Het suikerwater (wort) wordt van het kaf gescheiden. Het kaf fungeert als filtratiemedium en blijft achter op een geperforeerde plaat in de filterkuip.
De wort wordt gekookt om ongewenste aromacomponenten te verdampen. Het dient ook als sterilisatiestap. Tijdens deze stap wordt tevens de hop toegevoegd, die het bier zijn bittere smaak en aangename hoparoma’s bezorgt.
De steriele (bitter)wort wordt snel gekoeld met een steriele platenkoeler en in een gistingstank gepompt.
In de gistingstank wordt een speciaal geselecteerde gist toegevoegd, die de suiker zal omzetten in alcohol en CO2 . Tijdens deze stap, die typisch een week duurt, wordt ook een brede waaier aan aromacomponenten gevormd.
Na het gisten, heeft het jonge bier even nodig (3-4 weken) om te rusten op lagere temperatuur. Dat is nodig om alle smaken mooi te laten vermengen en op punt te laten komen.
Voor het bottelen, wordt een klein beetje gist en suiker toegevoegd aan het bier. Wanneer de kroonkurk op de fles zit, kan de gist deze suiker omzetten in alcohol en CO2 die nu niet meer weg kan en het bier sprankelend maakt.

Verkooppunten

GEEN PATIENCE? STUUR ONS EEN BERICHT